isabelljungkvist.blogg.se

En blogg där jag skriver mina skolarbeten inom Bild och Form. Hope you like it!

Ready made- Marcel Duchamp

Kategori: Allmänt

Beskriv konstnärens konstnärskap:
Marcel Duchamp blev aktiv på 1900talet som konstnär. När han upptäkte ready-made konsten med att ta massproduserade föremål som som redan hade mening och syfte och sa att det va konst genom att ställa ut och byta namn på dem.
Tex hans konstverk "Flasktorkaren", som var en flasktorkare men han valde att ställa ut den så därför kallas den för ready made, så som han också gjorde med "Fontänen". Där han tog en pissoar får en toalett och ställde ut. Eller att ta tex två föremål och göra dem obrukbara. Som tex "Cyckel hjulet", han tog två massproducerade föremål och satte ihop dem. Han tog bort däcket och inner slangen på hjulet och sen skruvade fast den mitt på pallens sits. Det gjorde då att pallen och hjulet var icke brukbart längre.
 
 
Hur kopplar du ditt verk till konstnären?
Jag valde att inspireras av "Cyckel hjulet", men istället använde jag mig av endast ett paraply. Tanken var att göra det ofunktioneligt. Sågade av pinnen, det inte gick att fälla ihop det igen, och sen limmade jag på handtaget och tejpade fast den på andra sidan paraplyt. Det gjorde att om man höll i paraplyet åt fel håll vilket hade fyllt den med vatten och inte göra sin funktion till rätta med att skydda från regn. 
Vilket man kan koppla till Marcel Duchamps verk, med att ta använda massproducerade föremål och göra det obrukbart. 
 
 
Vart ska konstverket stå?
Det hade varit kul om den placerades offentiligt på en rätt så öppen plats. Den ska vara upphäng i en ställning eller på annat sätt. När det regnar kommer den fyllas med vatten och så småning om rinna över vilket ses som något fint att titta på. Göteborg är nog en bra plats för den eftersom regnet finner sig komma rätt ofta hit!