isabelljungkvist.blogg.se

En blogg där jag skriver mina skolarbeten inom Bild och Form. Hope you like it!

Kokboken

Kategori: Allmänt

Vi skulle designa varsitt uppslag samt en framsida till kokboken. Jag började med att göra min framsida, jag använder jordgubbar till det mesta, favorit bär och passar perfekt in på bakning. Jag började med att köpa ett paket jordgubbar och placerade ut dem på två rader på en stenplatta. Åtta stycken. Tog ett foto i 90 graders vinkel över dem. Jag ville täcka hela sidan med jordubbar så jag klippte ur och kopierade dem till tre rader till nedanför. Efter de två första raderna ville jag ha titeln så jag lämnade en tom rad för just det. Placerade ut jordgubbarna i en annan ordning än de högst upp på fotot jag tog, så det såg ut som andra jordgubbar. Jag testade att flippa dem, så de la sig tvärt om men då machade det inte vart skuggorna var på jordgubbarna i fotot. När jag hade klippt ut och placerat alla jordgubbarna så gick jag till bakgrundslagret och la till skuggor på de nya jordgubbarna som speglade ner på stenplattan. 
Till baksidan tog jag en mellanstor jordgubbe för att sätta i mitten lite högre upp, på stenplattan och tog fotot i 90 graders vinkel. Under jordgubben skrev jag en text i centrerat stycke. För titeln och texten på baksidan använde jag mig av typsnittet Moonflower. Bold på framsidan och regular på baksidan. Titeln jag valde var "Designade smaker", det säger sig självt och passar bra inte på vår kreativa klass. Vi designar dagligen allt vi gör på lektionerna, men vi gillar bakning också, därför blev det designade smaker. 
Jag hade föreställt mig boken med en stor, vit stål spiral rygg, därför gjorde jag ingen rygg på den. Samt att jag kikade på alla våra bakböcker hemma och dem var i A5 i viktforman, alltså hela var ett A4. Och kokböckerna vi hade hemma var i A4 när det var vikt (A3) vilket passar dem bättre. Men en bakbok tycker jag ska vara mindre vilket är sötare. Vi gör ingen bakbok på 100 sidor vilket kan göra den lite sladdrig och tun om den är för stor. Det är bara vad jag tyckter!
 
För min insida på ville jag ha det rent. Inte för mycket som skylle ta bort kännslan för receptet. Jag valde att ha hela bilden på sitt bakverk på vänster sida av uppslaget hela vägen ut till kanterna. På den högra sidan ville jag ha en kopplig till min framsida och valde att ha in en jordgubbe på den. Den fick vara i det högra nedre hörnet samt ha ett vitt sidnummer i mitten med typsnittet Moonflower. Också för att koppla till framsidan. Receptet skrev jag till vänter sida av ena halvan på pappret och "gör så här" på den andra. Den texten jag ville att den skulle ha en renare struktur därför var det typsnittet i Baskerville. Övanför i mitten är titeln på sitt bakverk. Som också ska vara i Moonflower. Pappret var för det mesta svart och vitt med en jordgubbe så då valde jag att göra tre små prickar övanför titeln som ligger på rad. Den är i rad som jordgubbarna på framsidan men har även samma färg som jordgubben nere i hörnet. 
För att detta uppslag ska passa alla resept så får man ändra färg på prickarna så dem passar in. Jordgubben ska vara på allas recept för att ha en koppling till framsidan. Det tillhör inte receptet utan är ett sidnummer vilket inte ska ha någon påverkan på sitt recept. Om det är en jordgubbe på varje sida så ser man ett tydligt band till framsidan utan inte att det tillhör receptet. När man får välja färg på sina prickar för att den blir personlig till receptet men framförallt ger boken mer färg vilket en bakbok ska ha.
 
Dessa är mina förslag till kokboken innan alla rättstavningar.