isabelljungkvist.blogg.se

En blogg där jag skriver mina skolarbeten inom Bild och Form. Hope you like it!

Affischen

Kategori: Allmänt

Innan vi kom fram till slutliga vårvisnings affischen gjorde vi en del andra skisser då vi träffades under påsklovet en dag på stadsbiblioteket och brainstormade och skissade!

De andra förslagen:

 
 

 

Ett förslag var att en modell i svart silhuett till vänster  och en konstnär till höger. Man ser endast konturerna på den för att det ska se ut som det är spotlights bakifrån vilket gör så att inga former/färger syns mer än så. Vi inkluderade både designers och inredare i bilden.

 
 

 

och:

 

 

Förslaget med hälften orange och andra hälften lila ska symbolisera  modeeleverna och inredningseleverna. Vi ville visa att vårvisningen bestod av två olika delar, en utställning och en modevisning. Färgerna är även starkare längst ner medans dom “fadear” ut i den övre delen. Detta för att skapa en stabilitet i affischen.

 

Vi valde sedan att inte gå vidare med dena idén då vi ville skriva “vår” med blommor och ansåg att det skulle bli för jobbigt för ögat att titta på. Därför blev bakgrunden vit i den slutliga affischen.

 
 

 

Den slutliga affischen:

 

 

Våra ledord/inspirationsord: Vår, Ljus, Blommor och Färg.

Eftersom att den största delen av uppgiften var att förmedla budskapet att det var just vårvisning bestämde vi oss för att skriva ordet vår i blommor. Vad är mer vårigt än att illustrera med blommor själva ordets betydelse? Med det sagt har vi genom hela processen varit enade om att vi velat ha en färgglad och vårig affisch. När vi då bestämde oss för att skriva ordet “vår” i blommor ville vi att dom skulle vara i så många färger vi kunde hitta, dels för att den skulle passa in i årstiden men även för att skapa en känsla att alla är inkluderade. Dvs alla som varit med och hjälpt till med visningen. Eftersom att vi själva har handplockat blommorna tog vi de vi hittade. De färger på blommor man ser på bilden är gul, blå och vit. Sedan har vi färglagt många av de vita blombladen i photoshop till orangea, rosa och röda. Vi hade en gul påsklilja som vi fotade enskilt, och sedan klippte ur och klistrade in i "vår" texten lite utspritt, vi vred på den så det inte såg ut som samma blomma.

Vi kom på nästan direkt att vi ville fota och inte använda oss av en annan teknik som att måla. Detta för att skapa en så verklighetstrogen och välarbetad effekt.

För att fylla ut den vita bakgrunden färgade vi de vita blombladen till rosa och röda i photoshop. Dem satte vi ut rätt jämt fördelat över bakgrunden med syftet att symbolisera konfetti.

 

I båda hörnet på affischen finns det två spotlights som riktar sig på ordet vår. Spotlights associeras ofta med att ha fokus på något specifikt. Därför använde vi oss av dessa för att visa att det var just en visning och att visa upp saker. Samt det är kopplat till själva catwalken där det var en mängd spotlights som riktade sig mot de klädesplagg som visades upp. Därför ger detta ledtråd och bidragande effekt till att det är visning!

 

Mottagarna för affischen är alla de som har intresse att gå på vårvisningen! Till exempel familj, vänner och släkt! Avsändaren av affischen är vår klass och budskapet med hela postern är att väcka intresse för att komma och se den årliga vårvisningen av vår klass, ge all information som behövs vetas om.

Informationen man får av vår affisch är att det är en vårvisning, vart den ska hålla plats, vilken tid och datum, kontaktuppgifter till biljetter samt lokalens (frilagret) och skolans logga. Typsnittet vi valde var enkelt, modernt och passade bra till den tjockare och mjuka "vår" texten. 

 

Inspirationsbilder:

Den första bilden är mestadels en inspirationskälla till ett av våra förslag, den med hälften orange och hälften lila:

 

De bilder som följer nedan är själva huvudinspiration vi haft då vi skrev med blommor, konstnären till dessa bilder är clara hallencreutz:

 

Sammanfattning: Genom hela processen har vi varit väldigt praktiska i vår arbetsmetod. De olika förslagen har vi endast skissat för hand och det slutliga förslaget har visserligen arbetats med mycket i photoshop men även för hand då vi som sagt plockat alla blommorna och sedan format bokstäver. Vi hann dock inte scanna in och färdigställa våra andra förslag eftersom vår slutliga affisch tog så pass lång tid.

Vi har under hela processen haft ett bra och effektivt samarbete. Vi har kommit på alla våra idéer tillsammans och hjälpts åt när det kommer till att färdigstella de olika förslagen. Till det slutliga resultatet gick det lätt att bli averäns. Vi hade båda många tankar om varför just den passade så bra in. Hela processen med blommorna, placering, fota, redigera har gått jätte bra och smidigt. Jag som enskilldt tycker att vi bytte av bra mellan de olika processerna och att vi båda fick vara med lika mycket. 

Jag skissade det slutliga förslaget samt siluett bilden. Och Isabelle gjorde den med färgförslagen samt den med blommor med svart blommkontur. Vi diskuterade och la till fler idéer medans vi ritade dem. Idén med att använda levande blommor var vår första idé som vi kom på och höll oss till den. Min roll har varit att fota de olika blommorna i 90 graders vinkel. Fotade blomm-bokstäverna samt de separata bladen som vi färglade i rött och rosa som föreställde konfetti. Samt den gula påsklilian som sedan kopierades och spreds ut på bokstäverna. Kom på att i kunde ha spotlights på vår affish för att symbolisera en catwalk lyser upp av lampor samt på vernissagen med inredarnas utställning.